Haptotherapie

In onze huidige maatschappij ligt de nadruk overwegend op de ratio, het is prestatie gericht. Alles moet sneller, beter en effectiever. Dit geeft allerlei stressklachten, waarbij je jezelf voorbij loopt. 

Als er vooral een beroep wordt gedaan op jouw verstandelijke vermogens, het denken en hoofd en je  niet meer luistert naar de signalen in jouw lijf, wat jij voelt en vooral ook wat het jou zegt, welke betekenis het heeft, dan kan je vervreemd raken van jouw lijf en gevoel. De balans tussen denken en voelen raakt dan verstoord en daarmee de verbinding met jezelf en jouw omgeving. Vaak ontstaan er dan allerlei lichamelijke klachten, pijn in je nek, schouders, hoofdpijn of een benauwd gevoel.

Haptotherapie kan je helpen deze spanning en de lichamelijke signalen te onderzoeken.

Haptotherapie richt zich op de affectieve aanraking, want door aan te raken en geraakt te worden kun jij jezelf voelen en verbinding maken met de mensen om jou heen. Daarin ligt een behoefte van ons mensen; de behoefte aan hechting en verbondenheid is de kracht die vorm geeft aan relaties.

Je hebt een denkend bewustzijn en een waarnemend bewustzijn. De haptotherapie doet vooral appèl op het waarnemend bewustzijn. Je neemt voortdurend waar met je ‘tastzin’ en deze bevind zich in de huid en die omhult jouw hele lichaam. Het ontwikkelen van een bewustzijn over wat er in  jezelf en om jou heen gebeurt is waardevol het maakt dat je een keuze hebt in hoe jij wilt reageren in plaats van je aan te passen. Het luisteren naar jouw lichaam geeft helderheid in jezelf en naar anderen. Het zegt je wat goed voor jou is en wat niet en dit bewuster en voelender zijn is van invloed op jouw persoonlijk functioneren, welbevinden, stressbestendigheid en levenslust!

We drukken ons uit met ons lichaam. Het lichaam is de meest directe bron van ervaring en jij bent dat lichaam. Het verhaal hierachter en al zijn betekenissen is waar de haptotherapeut met jou naar kijkt.

Door verwerking en aanvaarding ontstaat er innerlijke ruimte wat je vrijer laat voelen om eigen keuzes te maken er ernaar te gaan handelen. Je wordt steeds meer jezelf.

Haptotherapie laat je bewust worden dat je niet alleen een lichaam hebt maar ook je lichaam bent, dat dit tot uiting komt in al jouw bewegingen en gebaren, in je stem, mimiek, oogopslag en de wijze waarop je loopt, danst en de ander ontmoet of liefhebt, dat maakt dat jij uniek bent!